In de buurt

Natuurwandeling op de mijnterril
Steenkool moest gescheiden worden van stenen voordat men hem kon verkopen. Daarom werd de steenkool ‘gewassen’. De stenen werden opgestapeld en zo ontstond de steenberg of terril. Beringen heeft 2 terrils. De oudste terril is achter de kolenwasserij gelegen. Hier werd gestort tot 1944. Vanaf 1941 is men beginnen storten aan de overkant van de spoorweg en ontstond terril 2. De totaal gestorte hoeveelheid op beide terrils wordt geschat op 73.000.000 ton stenen. Na de sluiting van de mijnen kreeg terril 2 een nieuwe bestemming. Hij werd bezaaid en wandelwegen werden aangelegd. Op de top heb je een prachtig vergezicht over de ganse mijncité en de einder reikt tot aan de schachttorens van de andere mijngemeenten. Een onvergetelijk uitzicht !

Bezoek de mijnkathedraal
De Sint-Theodarduskerk is één van de mooiste Limburgse mijnkathedralen. Ze is tussen 1939 en 1943 opgetrokken in Byzantijnse stijl. Voor de realisatie van de kerk deed de mijn een beroep op de toonaangevende architect Henri Lacoste. Naast een kerk met voorplein omvat het complex een catechesezaal, een pastorij, twee kapelanijen, een parochiezaal, een patronaatszaal en een feestzaal. Langs de kerk werd in 1947 nog een kinderheil opgetrokken. De donkere galerijen staan symbool voor de ondergrondse mijninfrastructuur. Zeker een bezoekje waard dus !

3. Bezoek aan de Fatih moskee
Deze Turkse moskee is één van de grootste in België. Tijdens de rondleiding maak je kennis met de Islam en met de daarbijhorende architectuur van de moskee.

4. Wandeling of rondrit  door de mijncité
De mijn was vroeger niet alleen belangrijk voor het werk. Rondom de mijn ontstond een volledig dorp met woonwijken, winkels, sportvelden, een cultureel centrum, een wandelpark,… De gids vertelt een boeiend verhaal over de omgeving.

5. be-MINE
De ene mijnterril is een wandelgebied, de andere een avonturenberg met een uitdagend speellandschap en mountainbikeparcours op de flank. De mijngebouwen huizen het mooiste erfgoedpad en een interactief mijnmuseum. Je maakt er kennis met het werk boven en onder de grond. In de oude elektriciteitscentrale heeft Alpamayo  zich gevestigd, één van de grootste en modernste klimcentra van het land. Op be-MINE Boulevard kan je funshoppen en in Sportoase be-MINE kan je terecht voor een portie waterpret.

De meest verrassende attractie op be-MINE is ongetwijfeld TODI , het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa, waar bezoekers in optimale en veilige omstandigheden kunnen genieten van de wondere onderwaterwereld. Je duikt er tussen kleurrijke en tropische zoetwatervissen en realistische decorelementen.

Op be-MINE is ook het Toeristisch Onthaal. Hier start je bezoek. De belevingsruimte is een eerste kennismaking met het mijnverleden. In de shop staan gadgets en streekproducten uitgestald en staan enthousiaste medewerkers voor je klaar. Alle dagen open wegens vakantie!

Wat kan je zoal beleven op be-MINE?

Meer info en boekingen:  contacteer Toerisme Beringen voor het volledige aanbod telefonisch via  011/45 15 12, per mail naar toerisme@beringen.be of via hun website: www.toerismeberingen.be

Facebooktwitter