Erfgoeddag

Mijnwerkers, een vak apart

ErfgoeddagZondag 28 april is het Erfgoeddag en naar jaarlijkse gewoonte kan je ook in het Mijnmuseum terecht voor een interessante expositie. Het thema van 2019 is ‘Hoe maakt u het?‘ waarbij de focus ligt op vakmanschap. Dit thema sluit perfect aan bij het Mijnmuseum. Zeg nu zelf: de job van mijnwerker is toch écht wel een vak apart en spreekt ook nu nog steeds tot de verbeelding.

En toch … “de mijnwerker” bestaat eigenlijk niet. Het is een verzamelnaam van een heleboel gespecialiseerde functies en beroepen. Zo werkten onder andere kolenhouwers, kabelvlechters, buizenhangers en zelfs rattenverdelgers in de ondergrond. Andere jobs die in de mijn uitgevoerd werden, zijn veel minder bekend bij het grote publiek. Want wat deden rovers en schietmeesters eigenlijk? En was het alleen maar een mannenwereld of waren er ook vrouwen aan het werk?

Elke functie en iedere job had zijn eigen specificaties en was dus telkens een vak apart. En elke job vereiste in mindere of meerdere mate een vorm van vakmanschap. Tijdens de Erfgoeddag toont het Mijnmuseum via 96 foto’s de enorme variatie van mijnwerkersberoepen.

In de expo wordt bovendien een evenwicht gezocht tussen de ondergrondse en de bovengrondse beroepen. Want dit wordt wel eens vergeten: de bovengrond kon beschouwd worden als een grote fabriek die ook aan velen werk verschafte.

Praktisch:

  • zondag 28 april 2019
  • doorlopend van 10u tot 17u
  • toegang tot de expo in het museum is gratis
facebooktwitter