Fototentoonstelling

In 1979-1980 trok fotograaf Carl Uytterhaegen naar Zuid-Wales om er de mijnactiviteiten in en rond de steenkoolmijnen Aberpergwm, Blaengwrach en Graig Merthyr op gevoelige plaat vast te leggen. Dit resulteerde in onze fototentoonstelling ‘Zuid-Wales & Kolen’.

Zijn eerste kennismaking met een mijnregio was een fotografieproject in  het Noord-Franse mijndorp Auchel. Vanuit zijn interesse om thema’s en onderwerpen met elkaar te vergelijken was het een logische stap om naar Groot-Brittannië te trekken.

Engeland is immers niet alleen de bakermat van de Industriële Revolutie, tot diep in de twintigste eeuw was de steenkoolindustrie er de belangrijkste industriesector. Op het einde van de 19e eeuw is de streek Zuid-Wales, in het zuidwesten van Engeland, trouwens één van de belangrijkste kolenregio’s ter wereld. In 1913 stelt de mijnindustrie hier alleen al bijna 250.000 mijnwerkers te werk.

Als exponent van de documentaire fotografie geven Carls foto’s een uniek tijdsbeeld van het leven en werken in de Welshe mijnen uit die periode.

Zuid-Wales & Kolen
Vandaag toont het Mijnmuseum in de tentoonstelling ‘Zuid-Wales & Kolen’ een selectie uit deze fotoreeks. Met de expo verruimt het Mijnmuseum haar blik en wordt de Limburgse mijngeschiedenis in een ruimere Europese context geplaatst.

De presentatie van Carls foto’s in een museum over de Limburgse mijnstreek maakt de gelijkenissen en de verschillen tussen beide regio’s onmiddellijk duidelijk: eenzelfde hard labeur, een vergelijkbare sociale cohesie in de mijnwerkersdorpen, maar ook een verschil in schaalgrootte en landschapsontwikkeling tussen de mijnen in Limburg en Wales.

Het is de eerste maal dat de fotoreportage van Carl over de Welshe mijnen publiek wordt getoond. De tentoonstelling kwam tot stand met financiële steun van de Erfgoedcel Mijn-Erfgoed.

Praktisch : deze fototentoonstelling loopt tot december 2016 en maakt deel uit van de permanente museumtentoonstelling en is inbegrepen in het toegangsticket. Info en prijzen: klik hier.

facebooktwitter