Biografie Carl Uytterhaegen

Carl Uytterhaegen (° 1944) is op fotografisch gebied een autodidact. Sinds 1965 is hij zelfstandig fotograaf en hij was jaren docent fotografie aan de School of Arts -KASK- Hogeschool Gent. Hier had hij een aantal studenten onder zijn hoede die later naam maakten in België: Carl De Keyzer, Dirk Braeckman, Michiel Hendryckx, Lieve Blancquaert, Patrick De Spiegelaere, Freya Maes, Lucas Jodogne, Priscilla Bistoen, Sebastiaan Schutyser, Nick Hannes, Filip Claus, Yann Bertrand. Op deze manier heeft hij mee vorm gegeven aan de Belgische fotografie van de 2e helft van de 20e eeuw.

Documentaire fotografie
Carl Uytterhaegen is een documentair fotograaf. Hij neemt ruimschoots de tijd om zijn fotoprojecten minutieus uit te werken en fotografeert bij voorkeur in reeksen. Zijn fotografie is dan ook niet vrijblijvend: hij bereidt zijn reportages met een wetenschappelijke zorgvuldigheid voor en behandelt een onderwerp uitvoerig en in al zijn verschillende facetten, met een streven naar objectiviteit.

Voor zijn fotoreeks van het Noordfranse mijnstadje Auchel volgde hij de bewoners die er in Aucheluitzichtloze en erbarmelijke omstandigheden overleefden. Hij werkte vijf jaar lang aan dit project en verzamelde meer dan duizend clichés. Met als gevolg dat dit project tot het beste, tot het meest doorleefde behoort wat er op het gebied van documentaire fotografie is gemaakt in ons land. Bovendien keerde hij tussen 2000 en 20004 nog een aantal maal terug naar het stadje om dezelfde personen en plaatsen 20 jaar later voor de lens te halen.

Tezelfdertijd maakt dit van hem ook een geëngageerd fotograaf. Zijn uitgekozen projecten hebben meestal een sociologische insteek. De kracht van zijn beelden komt uit de eerlijkheid en betrokkenheid waarmee ze gemaakt zijn. Dat veronderstelt een sterk inlevingsvermogen. Bij sommige van zijn prenten kan je niet anders dan getroffen worden door de soms schrijnende situaties die hij portretteert.

De in het Mijnmuseum gepresenteerde reeks “Zuid-Wales & Kolen” beantwoordt perfect aan de opvatting van de documentaire fotografie. Gedurende 2 jaren keerde hij regelmatig terug om zich zijn onderwerp eigen te maken. En in zijn reeks legt hij zich toe op het sociale aspect in de bezochte mijnwerkersgemeenschappen.

Gedreven door nieuwsgierigheid
Zijn interesse in de mijnwerkers beperkt zich niet tot Zuid-Wales: hij heeft een vergelijkbaar project in het Noord-Franse mijnstadje Auchel op zijn conto. Dit is een bewuste keuze van Carl. Uitgangspunt van zijn projecten is immers steeds te vergelijken met hoe het ergens anders is: nieuwsgierigheid en verwondering als 2 eigenschappen die bij een goede fotograaf horen. Carls’ projecten hebben allemaal een internationaal karakter: mijndorpen in Noord-Frankrijk en Zuid-Wales, ‘Eeuwigdurend Aandenken’, over begraafplaatsen in de Wereld, ‘Ora Pro Nobis’, over processies, ‘Urban Cave Drawings’, over liefde en seksgraffiti e.a.  Dit is een bewuste keuze van Carl. Uitgangspunt van zijn projecten is immers steeds te vergelijken met hoe het ergens anders is: nieuwsgierigheid en verwondering als 2 eigenschappen die bij een goede fotograaf horen.

Meer info : Bezoek de website van Carl Uytterhaegen voor meer informatie over zijn gerealiseerde projecten: www.mydream.be

Praktisch : deze fototentoonstelling maakt deel uit van de permanente museumtentoonstelling en is inbegrepen in het toegangsticket. Info en prijzen: klik hier.

facebooktwitter