Mijnhappening – 30 jaar Mijnsluiting

Tijdens de mijnhappening op zondag 8 september 2019 kan je gratis doorheen de mijngebouwen lopen. Op verschillende plaatsen staan suppoosten, aarzel niet om ze aan te spreken. Als kers op de taart zijn er twee expo’s toegevoegd : ‘Mijnwerkers, een vak apart’ en ‘Sluitertijd’.

Mijnwerkers, een vak apart
Naar aanleiding van de herdenking van 30 jaar mijnsluiting Beringen brengt het Mijnmuseum met de fototentoonstelling ‘Mijnwerkers, een vak apart’ een ode aan alle mijnwerkers: maar liefst 96 foto’s tonen de enorme variatie van het mijnwerkersberoep en geven een overzicht van wat mijnwerkers allemaal uitvoerden.

Want “de mijnwerker” bestaat eigenlijk niet. Het is een verzamelnaam van een heleboel gespecialiseerde functies en beroepen. Elke functie en iedere job had zijn eigen specificaties en was dus telkens een vak apart. Zo werkten onder andere kolenhouwers, kabelvlechters, buizenhangers en zelfs rattenverdelgers in de ondergrond. Andere jobs die in de mijn uitgevoerd werden, zijn veel minder bekend bij het grote publiek. Want wat deden rovers en schietmeesters eigenlijk? En was het alleen maar een mannenwereld of waren er ook vrouwen aan het werk?

In de expo wordt bovendien een evenwicht gezocht tussen de ondergrondse en de bovengrondse beroepen. Want dit wordt wel eens vergeten: de bovengrond kon beschouwd worden als een grote fabriek die ook aan velen werk verschafte.

Praktisch:

  • Locatie: Badzaal mijnterrein
  • zondag 8 september 2019
  • van 10u tot 18u
  • toegang gratis

Sluitertijd
De jaren 1980 waren een extreem woelige periode in de mijnstreek. De steenkoolmijnen werden met sluiting bedreigd en mijnwerkers kwamen op straat voor hun broodwinning.  Tijdens de Mijnhappening wordt dit extra belicht met een uitgebreide expo. ‘Sluitertijd’ is een fototentoonstelling die de grimmige sfeer van deze tijd weergeeft. De foto’s zijn van de hand van Tony Van Galen die in deze jaren actief was als persfotograaf. Zijn foto’s worden aangevuld met getuigenissen en pakkende filmbeelden. Met dank aan Erfgoedgilde.

Praktisch:

  • Locatie: Badzaal mijnterrein
  • zondag 8 september 2019
  • van 10u tot 18u
  • toegang gratis

Afbeeldingsresultaat voor erfgoedcel mijnerfgoedBeide tentoonstellingen in samenwerking met en dankzij steun van Erfgoedcel Mijnerfgoed

facebooktwitter